Svjetski dan biološke raznolikosti

Svjetski dan biološke raznolikosti proglašen je od strane Ujedinjenih naroda, a cilj mu je promicati bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Obilježava se 22. svibnja svake godine, a ovogodišnji mu je slogan “We’re part of the solution #ForNature“, odnosno “Mi smo dio rješenja #ZaPrirodu“.

Povodom tog dana, glavni tajnik UN-a, António Guterres, u kratkom se obraćanju osvrnuo na važnost zaštite prirode, očuvanja ekosustava i uspostavljanja ravnotežnog odnosa s našim planetom te ukazao na višestruke koristi do kojih možemo doći ako uspijemo u prethodno navedenom.

Hrvatska se smatra jednom od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti. Uzrok tome je specifičan geografski položaj Hrvatske na razmeđi tri biogeografske regije od kojih svaku karakteriziraju osobiti ekološki, klimatski i geomorfološki uvjeti. Osim Svjetskog dana biološke raznolikosti, 22. svibnja se kod nas obilježava i kao Dan zaštite prirode RH te kao spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode, čiji je cilj očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora.