Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine, kontinuirano od 1974. Dan je to koji ujedinjuje svjetske čelnike, gospodarstvenike i građane u zajedničkom naumu rješavanja gorućih okolišnih problema.

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša odnosi se na očuvanje ekosustava, budući da su mnogi od njih gotovo u potpunosti uništeni ljudskim djelovanjem. Primjerice, u svijetu je već uništeno više od polovice močvarnih staništa, više od polovice koraljnih grebena, a svake 3 sekunde nestaju prašume veličine nogometnog igrališta…

Potaknuti navedenim i sličnim činjenicama Ujedinjeni narodi ove godine na Svjetski dan zaštite okoliša započinju inicijativu UN Desetljeće za obnovu ekosustava, odnosno globalnu misiju za revitalizaciju milijardi hektara prirodnih ekosustava, od planinskih vrhova do morskih dubina.

Svake godine Svjetski dan zaštite okoliša ima drugu zemlju domaćina, a ove godine to je Pakistan. S obzirom na cjelokupnu situaciju, većina ovogodišnjih događaja bit će provedena online, a neki od njih kreću već danas.

Pozivamo vas da se putem livestreama pridružite digitalnim konferencijama čije teme vam se čine zanimljivima, a službeni raspored svih konferencija nalazi se ovdje.